torstai 4. toukokuuta 2017

Korruption vaikutus työnsaantiin

Useat tietävät Suomen (piilo)korruptiosta, hyväveliverkostoista ja niin edelleen. Joillekin tämä taas on ihan uusi juttu. Ihan sama kumpaan ryhmään kuulut, kannattaa tutustua tiivistelmiin Vaasan yliopiston uusimmasta piilokorruptiotutkimuksesta ja laajemmin voi udella Vaasan yliopiston omien sivujen kautta.


Omasta mielestäni räikeimpiä ja härskeimpiä esimerkkejä piilokorruptiosta on KELA sähköisine työpaikkahakemuksineen. Hakemukseen kuuluu (tai ainakin vielä pari kk sitten kuului ja miksipä olisi muuttunut) kysymys sisällöltään: Kuka jo talon sisällä olevista suosittelee sinua hakemaasi paikkaan?

Niinpä. 

Tilastollisesti 'avoimista' työpaikoista naukuvat kepittäjälinjan poliitikot voisivat ottaa huomioon, että huomattavassa osassa muka-avoimista paikoista on paikka jo pedattu sukulaiselle, tuttavalle, siskonmiehelle ja lapsenlikalle sun muille vastaaville. Huolimatta siitä onko paikka valtion, kunnan vai yksityisen. Mutta kun se oma lehmä tahtoo usein olla ojassa. 

Omassa elämässäni kohtasin ensimmäistä kertaa työhönpääsyn estävää korruptiota, kun kunnan kesätyöpaikkoja nuorille 'arvottiin'. Aina vain joka vuosi nousi kaikki silmäätekevien lasten nimet ja muutama tunnettu sosiaalitapaus. Ainoastaan, jos edellisistä ryhmistä ei riittänyt tarpeeksi työntekijöitä paikoille, oikeasti arvottiin. Saamani 'neuvo' asian suhteen oli "Älä välitä, näin se täällä menee." 

Siitä eteenpäin on tullut useasti vastaan jos vaikka minkälaista näennäisteatteria haastatteluissa ja hauissa. 

Mutta... onneksi työttömiä voi aina kepittää, koska se on työttömän vika, että on työttömyyttä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittaessasi kommenttia, vältä henkilöiden oikeita nimiä (paitsi omaasi, jos sen haluat kertoa) sekä henkilökohtaisuuksiin menoa ja lain rikkomista. Muuten sana on vapaa.

Huomaa, että kommenttisi on _julkinen_! Jos kirjoitat vahingossa jotain, jota et tarkoittanut julkiseksi, joudut pyytämään erikseen kommenttisi poistamista.