Neuvoja & apuja

Vinkkisivu on lisävinkkien tarpeessa. Jos sinulla on neuvoja tai apuja kanssatyöttömille, niin voit jakaa ne jättämällä kommentin tähän sivuun. Kiitos jo etukäteen!

Voit myös kysyä neuvoa/apua työttömyyteen/työnhakuun liittyen jättämällä kommentin tai laittamalla spostia.

Viimeksi päivitetty: 23.5.2017

Yleisiä neuvoja


1) Kysy TE:n työntekijältä mihin kaikkiin voit saada alennusta TE:n avulla!
-TE:n porukka ei yleensä kerro sinulle oma-aloitteisesti, että voit saada heidän avullaan (vilauttamalla TE-palvelun asiakaskorttia) alennusta eri paikoista ... ellet itse osaa sitä kysyä. Omalla kohdallani törmäsin tähän puolivahingossa, kun lähdin kyselemään voiko TE maksaa kieliopintojani, jos lähden opiskelemaan ___kieltä. Kuulemma tässä kaupungissa saa kansanopiston kurssimaksuista 50% alennuksen, uimahallilta "jonkinlaisen alennuksen" ja "joitain muitakin juttuja". TE:n oletus on, että löydät itse asian, jota et välttämättä osaa edes etsiä. Minulle annettu ohje oli "katso itse" ja tarkennuksena "sieltä sivuilta". Oletan, että kyse on te-palvelut sivuista, mutta en voi olla varma, koska en ole lähtenyt tarkistamaan, sillä ostin opintomateriaalin kotiin ja luen/kuuntelen netistä natiivien tuottamaa kieltä.

2) Tutustu Suomen lakiin koskien oikeuksiasia ja velvollisuuksiasi
- Näistä asioista informointi kuuluu TE-palveluille, mutta he hyvin harvoin jos koskaan tekevät tätä. Voit kysyä TE:n henkilökunnalta, mutta vastaus on todennäköisesti ympäripyöreä ja vähän sinnepäin. Suositeltavampaa on ihan itse tutustua oleellisiin lainkohtiin. Tulen todennäköisesti lisäämään ainakin muutamia kohtia näillekin sivuille, mutta en kaikkia. Kannattaa myös silmäillä TE-palveluita koskevat lait lävitse. Vain tuntemalla oikeutesi voit puolustaa niitä tehokkaasti.

3) Muista fokus ja aktiivisuus
-On olemassa työttömiä, jotka oikeasti haluavat töitä, mutta vain rekisteröityvät työnhakijaksi ja/tai jäävät TE-palveluiden/mol.fi varaan ja hakevat mitä siellä sattuu olemaan. TE-palveluiden työllistämisprosentti on luvattoman huono (varsinkin, jos jätetään ns. tempputyöllistäminen huomiotta), eivätkä he edes tiedä suuresta osasta vapaita työpaikkoja. Edellä mainitussa fokus on työttömänä työnhakijana oleminen, joka ei suuresti edesauta työtä haluavaa. Sen sijaan käännä fokuksesi oikeaan osoitteeseen, eli aktiiviseen, itsenäiseen, työnhakuun. Etsi pienet ja suuret firmat siltä alueelta ja alalta, jolla haluat työskennellä ja laita räätälöityjä avoimia hakemuksia vetämään. Jos mahdollista, käy ihan paikan päällä kyselemässä ja jättämässä CV/hakemus. Sikäli mikäli alueella tai alalla ei ole haluamaasi työtä, harkitse miten voit laajentaa aluetta tai alavalikoimaa. Pysy koko ajan aktiivisena huolimatta jatkuvista kieltävistä vastauksista tai vastaamattomuudesta, sillä passiivisuus johtaa ainoastaan apatiaan, masennukseen, syrjäytymiseen ja tietysti karenssiin.

4) Tiedä mitä haluat, tiedä mitä tarvitset
-Onnistuaksesi nopeammin, tai onnistuaksesi ylipäänsä, työn saamisessa, sinun on hyvä tietää mahdollisimman tarkasti mitä haluat. Sen jälkeen, kun tiedät mitä haluat, otat selvää mitä tarvitset päästäksesi sinne. Suunnitelma asiassa etenemiseen valmis? Sitten vain hommiin. Muista myös olla rajoittamatta itseäsi keinotekoisesti. Jos maaliisi pääseminen vaatii uran vaihtoa, vaihda uraa. Jos se vaatii uuden oppimista, opettele uusi asia. Jos se vaatii muuttamista, muuta. Ja niin edelleen. Älä myöskään anna pelolle tai ulkopuolisten lannistaville mielipiteille valtaa tuhota tämän hetkistä unelmaasi ennen kuin olet edes yrittänyt.

5) CV, saatekirje, muu
-Rekrytoijat käyvät läpi lukuisia CV:itä per paikka. Epäoleellisuuksia ja kirjoitusvirheitä sisältävät lappuset löytävät tiensä silppuriin todella nopeasti. Jos hakemuksia on useampi, kuten nykyään lähes aina on, rekry käyttää vain muutaman sekunnin per CV alkukarsintavaiheessa. CV kannattaa siis ja aina hioa sekä räätälöidä jokaiseen hakemukseen erikseen. Vain oleelliset asiat paperille, ei kirjoitusvirheitä, selkeä asettelu ja tarpeeksi tilaa eri osioiden väliin. Täyteen tukitut CV:t pääsevät myös silppuriin, useimmiten ihan lukemattomana. Jos sinulla on vähän tai ei ollenkaan työkokemusta tai koulutusta, lapulle voi laittaa hakemaasi työpaikkaa tukevia harrastuksia, jotka muuten ovat aika turhia tässä yhteydessä. Hyvä saatekirje voi hankkia sinulle työpaikan, johon sinulla 'ei olisi toivoakaan' pelkällä CV:llä. Saatekirjeessä voit esim. kertoa miksi olet hyvä hakemassasi työtehtävässä, miksi haet sitä, mitä lisäarvoa toisit yritykselle jne. Onnistunut saatekirje kiinnittää rekryn huomion ja luo valmiiksi alkuasenteen mahdollista haastatteluasi varten. Lisäksi harva kirjoittaa saatekirjettä.

6) Opiskele uutta ja lue
-Kannattaa lukea ja opiskella uutta jatkuvasti ihan vain itsensäkin takia. Voit myös opiskella keskitetysti mahdollisesti haluamiesi työpaikkojen aihepiiriä tai kieliä. Kukaan ei ole liian vanha oppimaan, vaikka oppiminen onkin aluksi hidasta niille, jotka ovat olleet siitä pitkään tauolla. Omaehtoinen lukeminen ja opiskelu ovat hyviä keinoja todistaa, ettet ole vain maannut sohvalla juoden kaljaa työttömyytesi aikana. Useat haastattelijat ovat myös alkaneet kysyä enemmän erilaisia kysymyksiä aiheeseen liittyen, testatessaan oletko älyllisesti laiska vai aktiivinen (joka ei tarkoita samaa kuin tyhmän vertaus älykkääseen, aivotkin toimivat kuin lihas eli käytettäessä paranee ja käyttämättömänä surkastuu).

7) Ylläpidä kuntoasi
-On erittäin tärkeää pyrkiä ylläpitämään fyysistä kuntoa. Myös, tai erityisesti, vaikeina aikoina. Hyvä fyysinen kunto tukee myös hyvää henkistä kuntoa ja stressinsietokykyä sekä mielialaa ja auttaa aivoja pitämään tehoja yllä. Kuntoiluun ei tarvitse rahaa tai kuntosaleja. Sen kun käyt jalkautumassa ulkona ja vaikka jumppaamassa kaupungin mahdollisesti laittamilla kuntoilupaikoilla, metsissä tai jopa koulujen pihoilla tms. puolapuissa ja vastaavissa. Kuntoilu on myös sijoitus parempaan vanhuuteen.

Miten vääntää kättä epäreilun TE:n työntekijän kanssa?


A) Valmistaudu
-Kenties tärkeintä on valmistautua. Valmistaudu henkisesti, valmistaudu tankkaamalla tietoa, valmistaudu päättämällä mitä haluat ja mihin suostut... Jos olet saanut tai tiedät saavasi laitonta ja/tai nöyryyttävää kohtelua, valmistaudu myös äänittämään tai kuvaamaan tapaamisenne (mutta tee se laillisesti eli avoimesti).

B) Käyttäydy
-Vaikka TE:n porukka kohtelee sinua kuin cloaca maximan kellujaa, käyttäydy aina asiallisesti, mutta jämäkästi oman arvosi tuntien, kuten selkärankainen ikään.

C) Tunne oleellisimmat lainkohdat
-TE-palveluiden kuuluu lainkin mukaan informoida työnhakijaa työnhakuun liittyvistä seikoista (muun muassa oikeuksista ja velvollisuuksista), työllistymistä edistävistä muista palveluista jne. He eivät kuitenkaan useimmiten näin tee, joten lue Suomen lakia ainakin sen verran, että tiedät niin omat kuin työnvälityspalveuita koskevat oikeudet ja velvollisuudet. Jos sinulle aletaan mussuttaa kiireestä, siitä, että et kysynyt jotain (informointi on heidän vastuullaan, vaikka et tietäisi kaikkea kysyäkään) tai muista epäoleellisuuksista, ohita sellainen.

D) Säilytä todisteet
-Kun olet tehnyt jotain oikein, säilytä siitä todisteet. Kun TE:n työntekijä on tehnyt jotain väärin, säilytä todisteet. Aina siihen asti, kun asia on vielä vireillä/joudut vielä toimimaan TE-palveluiden tai jatkotoimien (esim. tietyt valitukset menee TE:n ulkopuolelle) parissa.

E) Pyydä kirjallisena
-Jos TE:n 'asiantuntija' uhkaa/vaatii/pakottaa/kiristää/tms. suusanallisesti, vaadi se kirjallisena ja allekirjoituksella sekä päiväyksellä. Jos he vaativat lainvastaisia, he eivät anna sitä kirjallisena, tai jos antavat, niin sinulla on todisteet heidän lainvastaisesta toiminnastaan. Jos he vaativat vastaavaa vain suusanallisesti jättämättä todisteita, sitä ei tapahtunut, koska heillä(kään) ei ole silloin todisteita asian tapahtumisesta.

F) Älä suostu nöyryytetyn osaan tai vääristelyyn
-Älä suostu edes sitä ensimmäistä kertaa sanojesi vääristelyyn, vaikka TE:n 'asiantuntijoilla' tuntuu olevaen verissä pyrkiä vääristelemään asiakkaiden sanoja, kun päästään riittävän pitkälle työttömyydessä (tai joillakin välittömästi). Tarkista aina mitä sanoja suuhusi on laitettu erilaisissa tekstidokumenteissa, TE:n järjestelmän kommenteissa, työllistymissuunnitelmassa jne. Älä myöskään suostu nöyryytetyn osaan tai saat sitä osaa näytellä jatkossakin.

G) Älä pelkää valitusprosessia (mutta käytä järkeä)
-Jos saat karenssin ilman omaa syytäsi, ala valitusprosessi välittömästi. Päätöksestä ei voi valittaa suoraan päätöksen tehneelle 'asiantuntijalle', joka myös pesee kätensä piiloutumalla lautakunnan taakse. Karenssista voi kuitenkin valittaa KELAlle tai työttömyyskassalle. Prosessi on (ainakin KELAn osalta) yksinkertainen, nopea ja suoritettavissa joko netissä tai paperilla. Valituksessa voit pyytää (karenssi)päätöksen perumista ja halutessasi muita asioita, esim. työttömuusturvan maksamista takautuvasti. Valitus kannattaa suorittaa välittömästi saatuasi KELAlta päätöksen tuen perumisesta. Valitusprosessilla (=valituksen lähettämisellä) on aikaraja. Valheista ja vääristelystä voi myös valittaa esim. 'asiantuntijan' pomolle, mutta siinä voi olla riskinsä riippuen pomon ammattimaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta tai niiden puutteesta. Jos valitat pomolle, pyri tekemään se henkilökohtaisen tapaamisen ohella, josta keräät todisteet tapahtuneesta joko kirjallisena tai videona tai äänenä. Karenssin ollessa omaa syytäsi, tunnusta se itsellesi ja kärsi aikasi vaikkapa muistellen tarinaa "Poika, joka huusi susi".

(edit: jos laitat valituksen eteenpäin työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnalle, varaudu noin vuoden odottamiseen ennen kuin kuulet heistä pihaustakaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittaessasi kommenttia, vältä henkilöiden oikeita nimiä (paitsi omaasi, jos sen haluat kertoa) sekä henkilökohtaisuuksiin menoa ja lain rikkomista. Muuten sana on vapaa.

Huomaa, että kommenttisi on _julkinen_! Jos kirjoitat vahingossa jotain, jota et tarkoittanut julkiseksi, joudut pyytämään erikseen kommenttisi poistamista.