tiistai 26. huhtikuuta 2016

Työttömästä yrittäjäksi? - osa 1

Yhteen aikaan oli suorastaan muodissa TE-palveluista koettaa houkutella työttömiä yrittäjyyteen. Ihan vain tilastoja siivotakseen. Valheita satoi 'asiantuntijoiden' suista, kuten "Totta kai se kannattaa..." tai hieman varovaisemmin  houkuteltuna "Voihan sitä ainakin kokeilla, eikö?" Yrittämistä ei Suomessa yleensä kylläkään vain kokeilla, ellet sitten valmiiksi lähde niin pienellä rahoitusmäärällä liikkeelle, että puusilmälläkin näkee yrityksen kaatuvan parissa vuodessa. Kannattaako 100% takuutappiollista toimintaa pelkän kokeilun vuoksi kokeilla? TE:n asiantuntijoita se toki auttaa, koska ent. yrittäjä on automaattisesti rahoituskarenssissa, sillä yrittäminen ei ole Suomessa työtä, kuten palkkaorjatyö on. Jos taas lähdet, itsellesi, suurella rahoitusmäärällä yrittämään ja epäonnistut, menetät kaiken omaisuutesi ja tulevaisuutesi tässä maassa joko vuosiksi tai eliniäksi. Jopa Vietnamissa, jossa tehtyäsi konkurssin pääset valtionhotelliin muutamaksi vuodeksi, yrittämisessä epäonnistuminen on inhimillisempää. Toisissa valtiossa taas on sallittu henkilökohtainen konkurssi, jolloin koko elämä ei tuhoudu yhdestä, mahdollisesti kovinkin nuorena tehdystä, huonosta talouspäätöksestä. Ei Suomessa. Täällä olet velkoinesi ja korkoinesi tuomittu ikuiseen apatiaan ja välikädet vispaavat tililläsi niin tiuhaan, että rispainen tilinauhasi on aina kuin yhtä tyhjän kanssa. 

Miksi kirjoitan tästä nyt? Näyttää siltä, että "ala yrittäjäksi" huutelu on taas lisääntymään päin. Kaiken todennäköisyyden mukaan ihmisiltä, jotka eivät ole koskaan yrittäneet tai vain haluavat itselleen helpompaa elämää(TE)/toisille pahaa. Huutelussa on kuitenkin pieni järjenhivenkin mukana. Eräänkin sisäpiirissä toimivan suusta sain kuulla, että "nykyään saat töitä silloin, kun haet töistä töitä..." Viesti oli siis, että ollessasi jo töissä, sinut katsotaan täällä työkelpoiseksi, joten voit saada töitä. Ollessasi työtön, sinut helposti katsotaan työkelvottomaksi (todennäköisesti kiitos pitkään jatkuneen ja raivokkaan työttömien syyllistämiskampanjan niin valtion kuin jne taholta, lue vaikkapa blogijuttu työttömän syyllistämisestä), jolloin et saa työtä siitä syystä, että olet juuri sillä hetkellä työttömänä. 

Jos sinulla tällaisessa tapauksessa on kaikki resurssit, tai ainakin suurin osa, ryhtyä yrittäjäksi, se on mahdollisesti kannattava teko. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kaikista ei vain ole yrittäjiksi ja joistakuista ei tule ikinä olemaankaan. Lainaan tähän väliin vanhaa kiinalaista sanontaa: "Oikea teko väärän ihmisen tekemänä on väärä teko."

Mistä tunnet sä yrittäjän?


Yrittäjäksi ryhtyessään täytyy olla ns. yrittäjäluonne (tai olet jo hävinnyt ennen kuin aloititkaan). Yrittäjäluonne sisältää muun muassa periksiantamattomuutta, kekseliäisyyttä, aktiivisuutta, uskoa itseensä ja tuotteeseensa/palveluunsa, rohkeutta (joskus hullunrohkeutta) ja muutamia muita juttuja. Yrittäjän ei tarvi olla ulospäinsuuntautunut hölöttäjä, josta useimmissa yrityksissä on itseasiassa haittaa. Yrittäjä tuntee itsensä ja tuotteensa sekä oppii nopeasti ja havainnoi tehokkaasti. 

Jollakulla voi olla hyvä idea, mutta se ei vielä tee yrittäjää. Jollakulla voi olla hyvä oman alansa verkosto, mutta se ei vielä tee yrittäjää. Jollakulla voi olla tarpeeksi rahaa/sijoittajia menestykseen, mutta se ei vielä tee yrittäjää. Jollakulla voi olla hyvä tuote, mutta.... Joku voi olla alansa paras tekijä, mutta...

Voipa olla niinkin, että jollakin on hyvä idea, hyvä verkosto, tarpeeksi rahaa takana, hyvä tuote ja maine alansa parhaana ja lyömätön kokemus. Tästäkään huolimatta, henkilö ei välttämättä ole vielä yrittäjä (saati sitten menestyjä). Tällainen 'melkein kaikki kunnossa' henkilö voi toki menestyä yrittäjänä ainakin jonkin aikaa, jos esimerkiksi kilpailua on vähän (monopoli/oligopoli) tai pelkkä korruptio ja hyväveliverkosto pitää yritystä pinnalla. Ennen pitkää kuitenkin väärin johdettu yritys joutuu ongelmiin ja todennäköisesti kaatuu. 

Tästä johtuikin mieleeni lähes kuoliaaksi vaiettu tutkimus, joka julkaistiin vastikään Vaasan yliopistolta käsin. Tutkimukseen oli haastateltu 150 yrityksen henkilöstöä kaikilta tasoilta ja johtokunnasta. Tutkimus koski yritysten strategiaa ja sen ymmärtämistä. Karkeasti ottaen voisi sanoa siis, että kyse on siitä ymmärretäänkö suomalaisissa yrityksissä mitä tehdään ja miksi sekä mihin ollaan menossa ja miksi. Lattiatason työntekijöistä yrityksen strategian/strategiaa ymmärsi noin 0,5%. Keskijohdosta sitä ymmärsi noin 8%. Ylimmästä johdosta sitä ymmärsi 13%. Johtokunnissa oli jopa sellaisia ihmisiä, joiden mielestä koko strategia on täysin turha eli tarpeeton. Tästä voimme päätellä miksi Suomen yritys-/menestystilanne on mitä se on. Ongelmistahan ei saisi puhua ja sillä ne katoavat kuin ministeri Brysseliin... vai?

Asioita, joita yrittäjä tarvitsee


Yrittäjä tarvitsee useita asioita. Listaan tässä niistä ihan vain muutamia. Edellä mainittiin jo yrittäjäluonne. Se riippuu pitkälle sisäsyntyisestä persoonallisuudenpiirteitten cocktailista, joten jos sinulla ei sellaista ole, ainoa keinosi menestyä yrittäjänä taitaa olla monopoliasema tai kasa korruptiorahaa ja rikollinen toiminta. Muita tarvitsemiasi asioita mahdollisimman lyhyesti listaten: 

-tieto (markkinoista, markkinoinnista, yritystoiminnasta yleensä, kilpailutulanteesta...)
-taito (kanssakäynti, markkinointi/pr, johtaminen, rahanhallinta, riskienhallinta...)
-tuote/idea (uusi tai vanhoihin parannuksen tekevä, elintärkeä perustuote...)

-raha (rahoitus joko omasta tai muiden pussista, nimenomaan riittävä...)
-rohkeus (kaikki yrittämisessä on riskiä, jonka ottamiseen tarvitaan rohkeutta...)
-realismi (hyväkin yritys menee pelkällä unelmahötöllä äkkiä pilalle, yrittäjän työpäivä on pitkä...)

-paineensietokyky (riskit tuovat aina paineita, jotka täytyy osata hallita...)
-perheen tuki/muu tuki (ilman jonkinlaista taustatukiverkkoa ei yrittäjän ura tule olemaan pitkä...)
-peruskunto (hyväkuntoinen kestää paineita ja yrittäjän työtaakkaa...)
-pelisilmä (oikeat valinnat oikealla hetkellä takaavat menestyksen, väärät taas...)

ja

-ripaus onnea (sinusta riippumattomatkin asiat vaikuttavat yrityksesi menestykseen tai kaatumiseen...)

Aiheesta tuonnempana lisää paremmin ja yksityiskohtaisemmin. Kysymyksiä ja toiveitakin saa esittää. Saa myös ottaa yhteyttä, jos haluat palkata vaikkapa antamaan yksityistunteja tai yritysvalmennusta yksilölle tai ryhmälle ;)

PS: Suosittelen yrittäjän perustaitojen hankkimista aivan kaikille, vaikkapa käymällä yrittäjyyskurssin tai itseopiskelemalla. Huolimatta siitä oletko työntekijä, työtön, yrittäjä tai joku muu... Huolimatta siitä aiotko koskaan perustaa yrityksen vai et. Perustason yrittäjyystaidoista ja -tiedoista on hyötyä ihan kaikille ihan jokapäiväisessä elämässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoittaessasi kommenttia, vältä henkilöiden oikeita nimiä (paitsi omaasi, jos sen haluat kertoa) sekä henkilökohtaisuuksiin menoa ja lain rikkomista. Muuten sana on vapaa.

Huomaa, että kommenttisi on _julkinen_! Jos kirjoitat vahingossa jotain, jota et tarkoittanut julkiseksi, joudut pyytämään erikseen kommenttisi poistamista.